Blog dla chcących więcej oraz gabinet pomocy psychologicznej online

Ciekawostki Depresja EMOCJE Szczęście Uzależnienia ZABURZENIA

Powiedz mi jakÄ… czekoladÄ™ lubisz, a…

12/04/2013

Powiedz mi jakÄ… czekoladÄ™ lubisz, a…

…powiem Ci jaki jesteÅ›.

Spotykamy mleczną, gorzką, białą. Nadziewaną lub nie. Dużą, małą, w postaci cukierków lub tabliczki. Tak. To czekolada. Królowa wśród słodyczy. Nazywana substytutem miłości i seksu. Dlaczego?

Czekolada i składniki w niej zawarte nie tylko przyczyniają się do tycia. Mają też dużo wartości odżywczych i wpływają pozytywnie na nasz organizm.

  • Teobromina i kofeina to substancje pobudzajÄ…ce centralny ukÅ‚ad nerwowy i rozszerzajÄ…ce naczynia krwionoÅ›ne. Uważa siÄ™ też, że teobromina uwalnia w mózgu endorfiny, zwane „hormonami szczęścia”, bo w szybkim czasie poprawiajÄ… nastrój.
  • Flawonoidy – dziaÅ‚ajÄ… ochronnie, hamujÄ… proces utleniania tzw. zÅ‚ego cholesterolu, sprawcy miażdżycy.
  • Spore iloÅ›ci biaÅ‚ka, wÄ™glowodanów, skÅ‚adników mineralnych i witaminy z grupy B uzupeÅ‚niajÄ… niedobory tych substancji w organizmie. Czekolada gorzka jest ponadto bogatym źródÅ‚em żelaza i magnezu.

camp-4Dodatkowo: Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie oraz z Karolinska Institute w Sztokholmie przebadali 32 tys. Szwedek w dojrzałym wieku. Przez 9 lat notowali, ile badane jadły czekolady i obserwowali jej wpływ na serce. Okazało się, że u kobiet, które spożywały jedną lub dwie porcje (jedna porcja to 19–30 g) wysokowartościowej, ciemnej czekolady tygodniowo ryzyko chorób serca było o 32 proc. niższe niż u pozostałych pań. Nie stwierdzono natomiast efektu ochronnego w przypadku spożycia dużej ilości czekolady, bo nadmierne kalorie poszły paniom w biodra (za:www.dnews.de)

Ale… przecież nie może być tak piÄ™knie i czekoladowo. Poza dziaÅ‚aniem pozytywnym, czekolada ma też negatywny-uzależniajÄ…cy wpÅ‚yw na nas. Teobromina i kofeina. UzależniajÄ…, ale należaÅ‚oby zjeść blisko 12 tabliczek, aby spożyć ilość kofeiny równÄ… filiżance mocnej kawy. Ostatnim zwiÄ…zkiem, wystÄ™pujÄ…cym w Å›ladowych iloÅ›ciach, ale równie istotnym, jest fenyloetyloamina, bÄ™dÄ…ca pochodnÄ… amfetaminy.

A jaki zwiÄ…zek ma czekolada z psychologiÄ…?

Ano taki, że pewien nowozelandzki psychoterapeuta Murray Langham twierdzi, że to, po jaki rodzaj czekoladki sięgamy najchętniej, może zdradzać pewne cechy naszego charakteru. Langham jest jednocześnie przedstawicielem nowego nurtu w nauce zwanego CZEKOLOGIĄ.  Jej przedmiot stanowi poszukiwanie związku między kształtem, nadzieniem i kolorem wybieranych przez nas czekolad, a naszą podświadomością.

A oto wyniki jego dotychczasowych badań:

  • czekolady mlecznej- to osoby romantyczne i skÅ‚onne do nostalgiiwww.stuffkit.com
  • biaÅ‚ej czekolady-osoby niezdecydowane
  • czekolady deserowej-to ludzie myÅ›lÄ…cy perspektywicznie
  • gorzkiej czekolady-osoby lubiÄ…ce rzeczy dobrej jakoÅ›ci
  • czekolady z nadzieniem kawowym-to ludzie niecierpliwi
  • czekolady z pomaraÅ„czowym nadzieniem-osoby Å›wietnie sprawdzajÄ…ce siÄ™ w nadzwyczajnych sytuacjach
  • czekolady nadziewanej toffi-to ludzie zmysÅ‚owi
  • migdałów w czekoladzie-osoby myÅ›lÄ…ce szybko i lubiÄ…ce eksperymenty
  • brazylijskich orzechów w czekoladzie-osoby stylowe i kulturalne
  • czekoladek w ksztaÅ‚cie trójkÄ…ta-egoiÅ›ci pragnÄ…cy być w centrum uwagi, maÅ‚o wrażliwi na potrzeby innych
  • czekoladek kwadratowych-osoby uczciwe, na których można polegać
  • czekoladek w ksztaÅ‚cie diamentów-osoby, które lubiÄ… być rozpieszczane

Jaką czekoladę Ty wybierasz najczęściej?


    Jeśli borykasz się z problemami natury psychicznej, czujesz się wypalony/a, cierpisz na depresję, masz dosyć tkwienia w jednym miejscu albo szukasz porady - dobrze trafiłeś/aś! Odezwij się! Napisz bezpośrednio: psycholog.kotlarek@gmail.com


    poprzedni artykuł

    Panna Depresja i Król

    następny artykuł

    7 grzechów myślowych